Omladinske razmene


Razmena, koja je trajala 10 dana, je okupila 60 gluvih i mladih sa oštećenim sluhom, ih Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Portugala, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Mesto dešavanja je bio Kotor, grad od istorijskog značaja, na crnogorskoj obali. Glavni cilj razmene, koji su učesnici/e i ostvarili, je bio priprema zajedničke pozorišne predstave.
«Bilo je divno videti koliko smo se zbližili proteklih dana; svi smo toliko različiti, a, opet, bili smo kao jedan – kao da se poznajemo godinama. Svi smo se složili da treba da negujemo naše prijateljstvo. Bilo je toliko ideja o mogućnostima za buduće susrete... Sa sobom nosimo toliko lepih iskustava, pozitivnih stavova i, iznad svega, svest o tome da smo doživeli ovu prelepu nedelju i da smo uradili nešto dobro, nešto što će nastaviti da živi u svima nama». (učesnica iz Slovenije)

Jedna gruzijska organizacija i grupa iz Velike Britanije su inicirale multikulturalni projekat, pod nazivom «Evropa upoznaje Medejinu zemlju – omladinska razmena protiv stereotipa i ksenofobije, za promociju razumevanja među kulturama», koji je realizovan u gradu Kobuleti, u Gruziji. Osnovni cilj projekta je bila promocija interkulturalnog razumevanja; bilo je uključeno šest grupa mladih: iz Ukrajine, Gruzije, Rusije, Velike Britanije, Estonije i Nemačke. Svaka od grupa je imala po četiri učesnika/ce i jednog vođu.
Polazeći od legende o Medeji, koja potiče iz grčke mitologije, učesnici/e su se bavili poreklom ksenofobije i stereotipa prema drugim narodima, kao i posledicama koje ovi socijalni fenomeni nose. Tokom tzv. «Otkrivanja kultura», koje su mladi organizovali, učesnici/e su jedni/e drugima predstavili/e svoje nacionalne običaje i tradiciju, u cilju podizanja svesti o postojanju razlika među kulturama i njihovog boljeg razumevanja.
«Centralni element ove razmene je bilo podsticanje učesnika/ca da se sami/e organizuju. To je doprinelo razvoju odgovornosti kod učesnika/ca i sposobnosti da samostalno izlaze na kraj sa problemima; takođe ih je navelo da izražavaju sopstvene stavove i da poštuju mišljenja drugih ljudi. Sve ovo je podstaklo lični razvoj mladih, promociju tolerancije i slabljenje predrasuda». (učesnik iz Gruzije)

Omladinski radnik iz severozapadne Nemačke je organizovao razmenu za 16 mladih ljudi iz različitih evro-mediteranskih zemalja, pod nazivom «Upoznajte istoriju – shvatite sadašnjost – poboljšajte budućnost». Osnova ideja je bila spojiti ne samo mlade iz različitih zemalja, već i iz drugačijih religija i kultura – islama, judaizma i hrišćanstva. Učesnici/e iz Egipta, Izraela, Palestine i Španije su proveli/e zajedno dve nedelje, baveći se fenomenima rasizma, ksenofobije i interkulturalnog učenja, kao i unapređivanjem međusobnog poštovanja, boraveći u multikulturalnom kontekstu. Njihova nastojanja su bila nagrađena «Evro-mediteranskom omladinskom nagradom», u Kairu.
«Za mene ovaj susret mladih znači to da o Palestincima nikada više neću misliti onako kako sam mislio do sada...» (izjava momka iz Izraela, u prisustvu gospodina gradonačelnika Hama, tokom zvaničnog prijema u gradu Hamu)

«Po prvi put u životu, imam nadu da će mir ipak jednog dana biti moguć.»
(izjava devojke iz Palestine, u finalnoj evaluaciji)

Kontakt tačke u Srbiji:
logo Hadje da... logo Edukativni centar Kruševac logo Balkan IDEA Novi Sad
Partneri:
logo ministarstvo omladine i sporta logo Youth logo Salto logo Education, Audiovisual & Culture Executive Agency logo Ec europa logo TEMPUS logo ccp